Galicië en de Celtic League, de Kelten vechten verder

Galicië heeft een Keltische roots. Velen kennen waarschijnlijk ‘la gaita’, de doedelzak als bekende uiting van de Keltische cultuur. De Kelten hebben hun sporen nagelaten in de Galicische cultuur. Naast de doedelzak zijn er in het galego, de gallicische taal enkele honderden woorden met een Keltische roots.

De gallego’s voelen zich dan ook erg verwend met andere Keltische culturen, zoals de Noord-Ieren en Schotten. Al is het verwantschap met name gesteld op de overeenkomst dat men zich niet direct onderdeel voelt van het land waartoe ze behoren. De (nationalistische) Schotten voelen zich geen onderdeel van Groot Brittanie, net zoals de (nationalistische) gallego’s zich geen onderdeel voelen van Spanje.

Keltische Liga

Keltische liga
De naties van de Keltische liga

In 1961 richtten verschillende pan-Keltische organisaties de Keltische liga op. Deze Liga is een politieke en culturele organisatie die opkomt voor de zogenaamde Keltische naties. De moderne Keltische naties die de Keltische Liga vormen zijn Eire (Ierland), Alba (Schotland), Cymru (Wales), Bretagne als Breizh (Bretagne), Kernow (Cornwall) en Mannin (Eiland van Man).

Lees meer over de Keltische liga op Wikipedia.

Galicië in de Keltische Liga

In 1986 trad ook Galicië toe tot de Keltische Liga. Hiermee werd Galicië het zevende lid van de Liga. Direct na de toetreding echter trad er protest op tegen het lidmaatschap van Galicië. Volgens sommigen voldeed Galicië niet aan het belangrijke linguïstische criterium voor het lidmaatschap. De taal zou niet voldoende Keltisch zijn. Dit leidde er in 1987 al toe dat Galicië werd verworpen uit de groep.
Ondanks de Keltische roots, behoort het lidmaatschap van de Keltische Liga ook al tot de geschiedenis. Maar de Keltische identiteit van Galicië blijft bestaan.

Celtic de Vigo

Leuk weetje: Wist je dat er in Schotland en Galicië twee voetbalclubs zijn die in betekenis dezelfde naam dragen? Celtic Glasgow en Celta de Vigo! Beide vernoemd naar de Keltische geschiedenis.