Boekrecensie: Verloren Pelgrim – Wim Bax

Verloren Pelgrim is een Nederlandse thriller die zich afspeelt in Santiago de Compostela en op de camino. Psychiatrisch hulpverlener Bruno gaat in gesprek met Johan, een Nederlander die al twee jaar op de camino blijkt te zwerven. Wie is Johan? En is Bruno zelf eigenlijk wel gelukkig? Wim Bax neemt je mee op de spannende camino van Johan en Bruno!

Recensie Verloren Pelgrim

Spanning volop in dit prettig te lezen boek. Je wil steeds weten wat de volgende stap is. Wie is die Johan nu eigenlijk? En Bruno zelf, is hij gelukkig en hoe kan hij het geluk weer vinden? Met deze vragen ben je zo door het boek heen.

Het verhaal begint in een kerkje aan de camino bij Ponferrada, op de grens van Asturië met Galicië. Hier wordt een Amerikaanse priester dood gevonden. Ene Johan was het laatst met hem. Hij wordt aangehouden en verhoord. Omdat men denkt aan een man met geestelijke klachten, wordt psychiatrisch hulpverlener Bruno erbij gehaald.

De pelgrim Johan maakt niet direct een psychiatrische indruk op Bruno en bij het lijk wijst alles erop dat het zelfmoord was. Johan wordt weer vrijgelaten. Toch kleeft er iets aan hem. Hij beweert een medium te zijn, zwerft al enkele jaren rond op de camino en is gezien bij een aantal andere vreemde situaties op de route.

Bruno voelt zich dan ook niet gemakkelijk als hij Johan later tweemaal tegenkomt in zijn woonplaats Santiago de Compostela. Bruno is ook niet gelukkig. Hij is eenzaam. Zijn vrouw is overleden en in de nieuwe liefde wil het niet vlotten. Als dan ook nog zijn moeder overlijdt stort hij in. Hij meldt zich ziek op werk. Johan adviseert de camino te gaan lopen, wat Bruno doet.

Wanneer Bruno eenmaal de Camino de Santiago begint, ontmoet hij Johan weer. Toeval? De twee mannen trekken tijdens de camino met elkaar op. Het blijft lastig voor Bruno om Johan in te schatten. Wie is die man nu eigenlijk? Heeft hij alleen maar een bijzondere kijk op het leven en de dood of lijdt hij aan wanen? Is hij een psychopaat die zich anders voordoet dan hij is? Of is er toch meer aan de hand dan Bruno voor mogelijk wil houden? En wordt Bruno zelf weer gelukkig op de camino, zoals vele andere pelgrims? Het antwoord ga ik je hier niet vertellen, die vind je in het boek Verloren Pelgrim.

Galicië, Santiago en de camino in het boek

Het eerste gedeelte van het boek, tot Bruno zelf aan de camino begint, speelt zich vooral af in Santiago de Compostela. Het is de woonplaats van Bruno.

Tijdens een nachtelijke stapavond wordt Bruno (de local) door Johan (de bezoeker) op rondleiding meegenomen door zijn eigen stad. Hij ziet zijn Santiago door andere ogen.

Ze bezoeken het Praca de Cervantes, met de beroemde fontein met het beeld van Cervantes (jawel, de schrijver van Don Quichot). Ze gaan het fraaie Park Alameda binnen. Hier vertellen ze elkaar legendes op de ‘banco acústico’, de beroemde halfronde bank met een doorsnede van 14 meter. Het magische aan de bank is de rugleuning, die het geluid van zelfs gefluister helemaal van de ene naar de andere kant van de bank kan dragen. Probeer het zelf, wanneer je in Santiago bent!

En ze sluiten af op de beroemde tegel met sint-jakobschelp op het enorme Praza de Obradoiro bij de kathedraal, voor veel pelgrims het eindpunt van de camino.

Zowel het Park Alameda, als natuurlijk de Praza de Obradoiro staan in mijn top10 tips in Santiago de Compostela.

Het tweede gedeelte van het boek speelt zich af op de Camino de Santiago, de Camino del Norte om precies te zijn. Bruno begint in Baskenland en loopt van Irun, via San Sebastian naar Bilbao. Hij neemt ons mee en beschrijft de Camino del Norte. De route is veel afwisselender dan hij had verwacht van een kustpad. De Camino del Norte voert langs kleine kustdorpjes en ware surfersparadijzen, over duizelingwekkende kliffen en langs uitgestrekte stranden, om dan weer een heel stuk het binnenland in te duiken, door bossen en boerengehuchten, langs wijnvelden en weilanden met schapen.

Bruno ervaart de stadia van het lopen van een camino. Eerst de fysieke uitdaging, daarna de geestelijke.

Wil je weten hoe de camino van Bruno verder verloopt en hoe het afloopt met hem en Johan? Lees het boek. Een aanrader om gewoon thuis te lezen, met de spanning geen aanrader om tijdens de camino te doen.

> Bestel het boek Verloren Pelgrim op bol.com

Laat een reactie achter