Windmolens maken Muras weer groen

Galicië, misschien wel de groenste provincie van Spanje. Groen van de natuur, de vele beplanting die stevig groeit bij de fijne temperatuur en vele regens. Groen in stroom, door de vele windmolens die het landschap domineren.

Plaatsing windmolens in Galicië

Sinds de jaren negentig zijn er vele windmolens geplaatst in Galicië. Centraal vanuit Spanje werd bedacht dat er in het dunbevolkte en arme Galicië prima windmolens geplaatst konden worden. Het land leent zich er uitstekend voor, bovenop de heuvels vangen de molens veel wind.
Landeigenaren lieten zich makkelijk overhalen windmolens te laten plaatsen. Hun land zou niets waard zijn en voor lage prijzen verkochten ze land aan de staat voor het plaatsen van windmolens.

Lang niet alle Gallego’s zijn hier blij mee. Ze vinden de molens horizonvervuiling en verwijten de landeigenaren alleen naar hun eigen portemonnee te kijken. Maar is dat zo? De landeigenaren verkochten hun land voor lage prijzen en verdienen nu niets meer aan de windmolens.

Muras, burgemeester betaalt de elektriciteitsrekening

Het klinkt bijna als het verhaal van Asterix en Obelix. In één klein dorpje houdt men stand. In één klein dorp in Galicië is een burgemeester opgestaan die de opbrengst van de windmolens – de gemeente verdient aan belasting over de molens – teruggeeft aan de bewoners.

Burgemeester Manuel Requeijo Arnedo van het dorpje Muras in Lugo besloot met de opbrengst van de windmolens die het dorp ‘sieren’ de elektriciteitsrekening van de bewoners te betalen. In zijn dorp wonen veel gepensioneerden die moeten leven van een klein pensioen vertelde de burgemeester. Door hen te helpen wilde hij de armoede tegengaan in zijn dorp.

muras-windmolen

Windenergie in Spanje

Niet alleen in Galicië staan veel windmolens. In heel Spanje zijn er vele gebieden beplant met deze molens die groene energie opwekken, maar soms ook de horizon vervuilen.

Galicië staat zelfs pas op de 4e plaats in Spanje als het gaat om het opwekken van windenergie. De provincie Castilia Leon spant de kroon.
Met al haar windmolens staat Spanje op de 5e plek op de wereldranglijst als het om opwekken van windenergie gaat (bron). Maarliefst 18% de energieproductie in Spanje bestaat uit windenergie.

Horizonvervuiling of een goede zet naar een duurzame wereld?

Het landschap in Galicië wordt niet fraaier van de windmolens. Als liefhebber van het mooie galisissche landschap zie ik de windmolens liever op de uitgestrekte woenstijnachtige sierra’s die het Spaanse binnenland zoveel kent.
Toch zie ik de windmolens als een goede investering in een duurzame toekomst. En die horizonvervuiling? Tja, niet te ontkennen, maar is het vele beton aan de galisische en Spaanse kust een niet veel ergere vorm van horizonvervuiling?