Eerste lesbisch huwelijk ooit

Officieel is Nederland het eerste land waar lesbische vrouwen met elkaar kunnen trouwen. Dat betekent niet dat het eerste bekende lesbisch getrouwde stel ook in Nederland plaatsvond. In Spanje is een verhaal bekend van twee vrouwen die al in 1901 met elkaar trouwden. Dit speelde zich af in Galicie, in A Coruña om precies te zijn.

Hoe konden twee vrouwen trouwen in 1901?

eerste-lesbisch-huwelijk-ooit
Trouwfoto bij het eerste lesbische huwelijk

Natuurlijk konden twee vrouwen in die tijd nog niet trouwen. Daar sprak men schande van. Bij het voltrekken van het huwelijk had de Katholieke kerk in A Coruña dan ook helemaal niet in de gaten dat het om twee vrouwen ging.

In de jaren 80 van de 19e eeuw ontmoetten twee vrouwen elkaar tijdens hun opleiding tot schooljuf. Het gaat over Marcela Gracia Ibeas en Elisa Sánchez Loriga. Tijdens hun studie worden ze verliefd op elkaar. Ze gingen zelfs samenwonen, maar dat kon de samenleving niet waarderen. Het stel werd gedwongen te verhuizen en verzon een list. Elisa zou zich buitenshuis voordoen als een man, Mario Sánchez genaamd. Ze knipte haar haren kort in een mannelijke kapsel en trok mannenkleding aan. Ze bedachten verder dat Mario zijn jeugd in Groot-Brittanie had doorgebracht. Eenmaal terug in Galicie wilde hij zich tot het Katholieke geloof bekeren en ook direct met Marcela trouwen.
De priester van de schijnt niets doorgehad te hebben bij het dopen en tegelijkertijd voltrekken van het huwelijk. En zo vond op 8 juni 1901 het allereerste huwelijk tussen twee vrouwen plaats in de kerk van St Jorge in A Coruna.

Huwelijk zonder man

eerste-lesbisch-huwelijk-in-de-krant
Het eerste lesbische huwelijk onthult in de krant
Het eerste lesbische huwelijk ooit was niet direct een succes. Binnen het huwelijk waren er geen spanningen, zover wij weten, maar daarbuiten wel. Hoewel de kerk niets doorhad, hadden enkele buurtbewoners dat wel en verspreidde het verhaal zich snel. Uiteindelijk stond het op 30 juni groot in de Gallisische krant La Voz de Galicia met de kop: huwelijk zonder man.
De vrouwen sloegen op de vlucht naar Argentinie, waarna weinig meer bekend is hoe het afliep met de vrouwen. Het huwelijk hield op papier in ieder geval stand, het werd nooit officieel ontbonden en daarmee kunnen we stellen dat het huwelijk tussen Marcela en Elisa/Mario het eerste lesbische huwelijk ooit is. Zelfs het eerste huwelijk tussen gelijke sexe!
Sinds 2005 is, in navolging van Nederland, het homo en lesbisch huwelijk ook in Spanje toegestaan. Het allereerste toegestane homohuwelijk vond plaats tussen twee mannen in Madrid, waarna het eerste huwelijk tussen twee vrouwen 11 dagen later plaatsvond in Barcelona.