Meest westelijke en meest noordelijke punt van Spanje

Galicië wordt in Spanje vaak gezien als een uithoek. In sommige opzichten heeft men daar nog gelijk in ook. Galicië kent zowel de meest westelijke als meest noordelijke plek van het Spaanse vaste land.

Meest westelijke plaats: Cabo Touriñán

Velen denken dat Kaap Finisterre de meest westelijke plek van Galicië is. Ook ik heb dit gedacht, tot ik aan dit artikel begon. Kaap Finisterre wordt soms zelfs wel genoemd als meest westelijke plek van het Europese vaste land. Maar dat klopt dus niet. De meest westelijke plek van Galicië is: Kaap Touriñán
Kaap Touriñán is een smalle, rotsachtige strook land bij het plaatsje Muxia aan de Costa da Morte. Aan het eind van deze strook land staat uiteraard een vuurtoren.

Het is overigens niet de meest westelijke plek van het land Spanje, want dat is gelegen op de Canarische Eilanden, op het eiland El Hierro.  Kaap Touriñán is wel de meest westelijke plek van het Spaanse vasteland. Maar weer niet van het gehele Iberische schiereiland, want dat is Cabo da Roca in Portugal. Die plaats is zelfs de meest westelijke plek van het gehele Europese vasteland.

Meest noordelijke plaats: Punta de Estaca de Bares

Dat Galicië de meest westelijke plaats van Spanje herbergt is niet zo verrassend. Meer tot de verbazing spreekt het feit dat in Galicië ook de meest noordelijke plek van Spanje te vinden. Tot ik het hoorde had ik daar nog nooit aan gedacht. Galicië voelt niet zo noordelijk als bijvoorbeeld de besneeuwde Pyreneeën. 

De meest noordelijke plek van Spanje is: het Galicische Punta de Estaca de Bares. Deze plek is tevens het einde van de Golf van Biskaje. Ook nooit geweten. Galicië heeft dus een stuk kust aan de Golf van Biskaje! Dat klinkt dan ineens weer best dichtbij. Estaca de Bares is overigens ook één van de meest regenachtige plekken in Europa. Dat komt doordat het uitsteekt in de overgang van Golf van Biskaje naar Atlantische Oceaan. Zoveel regen klinkt minder leuk, maar zorgt wel voor een uniek ecosysteem, waardoor hier een natuurreservaat is ontstaan.

Zie de volgende afbeelding voor de uiterst gelegen plaatsen in Spanje:

Laat een reactie achter