Verboden te roken op alle Galicische (en Spaanse) stranden

Roken is vanaf nu verboden op alle stranden in Spanje. Het zou een reclameslogan kunnen zijn: nu nog meer zeelucht op het strand. Op veel Galicische stranden gold al een rookverbod. Vanaf nu is het op alle stranden in Galicië (en zelfs geheel Spanje) verboden een sigaret of iets anders te roken. Rook je toch op het strand, dan riskeer je een boete tot wel 2.000 euro!

Vanaf 23 december 2021 is er een landelijke wet die roken aan het strand verbiedt. Daarmee is Spanje het eerste land in Europa met deze verregaande wetgeving. Niet gek voor het land met een van de meeste stranden in Europa.

Galicië gangmaker voor rookvrije stranden

Het eerste rookvrije strand van Spanje ontstond al in 2012. Een lokaal initiatief bij de plaats Baiona aan de Rias Baixas in Galicië had de eer tot het eerste rookvrije strand van Spanje te leiden.

Na het initiatief in Baiona in 2012 volgden er meer stranden. Niet alleen in Galicië, maar ook op andere plekken in Spanje. Toch bleef Galicië koploper in aantal rookvrije stranden. Zo’n 10 tot 20% van de in totaal maar liefst 700 stranden in Galicië behoorden tot de zogenaamde ‘Praias sen Fume’ (strand zonder rook).

Tot voor kort mocht er op de meeste stranden nog steeds gerookt worden. Nu dus niet meer. Het rookverbod geldt altijd vanaf de plek waar gemarkeerde borden staan. Al zijn terrassen van horecagelegenheden uitgesloten.

Rookvrij strand in Sanxenxo. Vanaf nu zijn alle stranden in Galicië (en Spanje) rookvrij.

Redenen voor het rookverbod op het strand

Bij een rookverbod denk je natuurlijk direct aan gezondheid. Dat is namelijk de reden voor het rookverbod in restaurants, café’s, scholen en publieke gebouwen. Voor de stranden geld niet alleen de gezondheid, maar ook het milieu. Sigarettenpeuken zijn namelijk het meest gevonden afval op stranden. En dat is niet wenselijk. De stoffen uit deze peuken kunnen de grond en het water ernstig vervuilen.

Het landelijke rookverbod is tot stand gekomen na een petitie. Deze werd door zoveel burgers ondertekend, dat de regering het voorstel heeft overgenomen. Vanaf nu dus geen peuken meer op het strand.

Ook een rookverbod op straat?

Roken is al langere tijd verboden in publieke ruimtes, restaurants en cafes, net als in België en Nederland. Op terrassen mag nog steeds gerookt worden, wat dan ook volop gebeurt. Met de stranden gaat men weer een stapje verder. Wat is de volgende stap?

In Galicië is de volgende stap al gezet, al is deze mogelijk slechts tijdelijk. Na de uitbraak van Covid ging men in Galicië namelijk nog verder. Met Covid als aanleiding kwam er een rookverbod op straat dat geldt wanneer er niet voldoende afstand bewaard kan worden. In Spanje hanteert men daarvoor 2 meter. Sta je met iemand binnen die afstand, dan mag er officieel dus niet gerookt worden.

Er waren meerdere motieven voor het rookverbod op straat vanwege corona. Zo blijkt uit onderzoek dat er een relatie is tussen roken en overdragen van het coronavirus. Daarnaast zijn er vele handelingen met de hand bij roken, en ook na het roken bij het mondmasker. Aangevuld natuurlijk met de negatieven effecten die roken sowieso al op gezondheid heeft. Hoe de naleving en controle op deze maatregel is, is mij overigens onbekend.

Wat vind jij, moeten we maar niet gewoon helemaal stoppen met roken?

Wat je ook vind, op de Galicische stranden kun je vanaf nu je sigaretten thuislaten, en heerlijk genieten van pure zeelucht, zonder te struikelen over sigarettenpeuken in het zand.

Bekijk de mooiste stranden van Galicië.

Laat een reactie achter