Cees Nooteboom – De omweg naar Santiago

Dit leek me nou een goed verhaal. Een beroemde Nederlandse schrijver op weg naar mijn geliefde Santiago de Compostela.

Ze zeggen weleens dat een bedevaart, zoals de voettocht naar Santiago, meditatief is, dat je alle besef van tijd vergeet en volledig tot rust en berusting komt in het hier en nu. Dit boek voelt aan alsof het ook zo’n meditatieve tocht is: de reis is belangrijker dan de bestemming.  Cees Nooteboom gaat op weg naar Santiago de Compostela, maar laat zich telkens verleiden een omweg te nemen. Zoals hij het zelf zegt: “soms is het alsof het doel net zo mistig geworden is als de verre noordelijke landstreek waarin die stad moet liggen”

Cees Nooteboom - De omweg naar Santiago

Nooteboom reist gedurende 10 jaar door Spanje, zijn geliefde Spanje. Waar hij ook een liefde voor heeft is literatuur, en vooral waar deze verhaalt over oude kerkjes, waar Nooteboom zich door mee laat voeren letterlijk en figuurlijk. Maar mij krijgt hij niet mee. Ik haak af bij de verre geschiedenissen over oude mythes en details als een hoe een kerk beschreven staat in een middeleeuws boek. 

Helaas slaagde ik er als lezer niet in de berusting te vinden in de uitweiding van woorden en de omvangrijke reis, ik bleef verlangen naar het einde – mijn doel, niet dat van de schrijver en de peregrino – en slaagde er niet in te genieten van het hier en nu, de poëtische beschrijvingen van Nooteboom tijdens zijn reis door Spanje. De beschrijving van Nooteboom door Spanje voelde voor mij als een omweg op weg naar mijn bestemming en ik kon me er te weinig toe zetten te genieten van een alternatieve route die verrassende schoonheden biedt. 

Toch volgt na bijna 400 pagina’s een extase. Nooteboom nadert zijn bestemming. Alvorens Santiago te betreden wijt hij eenmaal uit over Galicië; “de stad is te dichtbij, heel Galicië is de tuin die erbij hoort”.
In een voor hem onbekende vaart beschrijft Nooteboom over 2 pagina’s op magische wijze Galicië:

“Het Galicische landschap is er een van sprookjes en fabels, heksen en tovenaars, van onverwachte verschijningen en betoverde bossen, zwervende geesten en Keltische nevels”  

De pelgrimstocht van Nooteboom door Galicië is volmaakt. Zijn spaanse reis is voorbij, het boek is uit.

Wil je meer lezen over Galicië en Santiago de Compostela, dan is dit niet het eerste boek dat ik je aanraadt.  Maar houd je van literatuur en Spanje in het algemeen? Dan is dit zeker iets voor jou. Ook als je alleen van Spanje houdt en geen fan bent van geschiedkundige omzwervingen langs vervallen kerken zal je geest geprikkeld worden door dit boek. Blader rustig een stukje verder wanneer Nooteboom en kerk bezoekt en uitweidt over wat daarover beschreven is in een vooroorlogs lokaal boekwerk en val weer in wanneer de schrijver verder reist. Zijn beschrijvingen van Spanje en haar landschap zijn schitterend. Geniet van de omweg door Spanje!

>Bestel het boek direct op bol.com
>Bekijk meer boeken in en over Galicië