Jabikspaad, camino in Friesland

Er zijn vele pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela en één van deze ‘caminos’ begint in het Friese plaatsje Sint Jacobieparochie. Het eerste deel van deze route wordt in het Fries het Jabikspaad (Jacobspad) genoemd.

Het Jabikspaad is 130 kilometer lang en loopt tot aan Hasselt in de Kop van Overijssel. Daar komt ook het Gronings-Drentse Jacobspad aan, om vervolgens via Deventer, Nijmegen en Maastricht aan te sluiten op andere pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. 
Zowel het startpunt Sint Jacobiparochie (‘parochie van Sint Jacob’) in Friesland, als het gehele netwerk van pelgrimsroutes en Santiago de Compostela zelf zijn gewijd aan Sint Jacobus.

Jabikspaad symbool

Historie Jabikspaad

Dat de Camino de Santiago ofwel de ‘Weg van Sint Jacob’ in Friesland een beginpunt heeft is het gevolg van een legende. Karel de Grote droomde ooit over een weg van sterren die van de Friese Zee naar Santiago de Compostela liep. Uiteraard werd in zijn tijd met de Friese Zee de Noordzee bedoeld, maar dat is slechts een detail omdat Friezen aan een groot deel van die Noordzeekust woonachtig waren.

Het grootste deel van de Camino de Santiago volgde oude Romeinse handelsroutes. De Romeinen hadden in het hele Romeinse Rijk heerwegen (viae Romanae) aangelegd. Friesland, toen nog een onbegaanbaar moerassig waddenlandschap, behoorde niet tot dat immense Romeinse Rijk. 
Een terechte vraag is dus of het dorp Sint Jacobiparochie (Sint Jabik) een oude plaats kan zijn, want dan kunnen we hem inderdaad historisch verbinden met de oude pelgrimsroutes.

Het dorp Sint Jacobiparochie ontstond in het jaar 1505 toen arbeiders uit het westen van het land de oude Middelzee moesten indijken. De naam van die nederzetting was aanvankelijk Wijngaarden, vernoemd naar de Zuid-Hollandse plaats met dezelfde naam, waar veel van de nieuwe bewoners vandaan kwamen. Het Friese Wijngaarden vormde een rooms-katholieke parochie die aan Sint Jacobus was gewijd. Na verloop van tijd ging de naam van de parochie over op het dorp.

Symbool Jabikspaad: geen schelp, maar wulk

Het symbool van alle Sint Jacobswegen is de Sint Jacobsschelp, behalve van het Jabikspaad. Omdat Friezen altijd wat eigenwijs zijn gebleken kozen zij de wulk als symbool voor hun deel van de Camino de Santiago.

Voor meer informatie, bekijk hier de officiële website van het Jabikspaad

Deze gastblog is geschreven door Fred de Vries

Laat een reactie achter