Herman Vuijsje – Pelgrim zonder God

Misschien wel Nederlands meest klassieke boek over de Camino de Santiago. En dat terwijl de auteur Herman Vuijsje hiervoor juist niet de camino liep, maar deze eigenwijs in omgekeerde volgorde volbracht. Desalniettemin een lezenswaardig verhaal over het leven als pelgrim, de camino de Santiago en ook Galicië.  Voor liefhebbers van Galicië een fijn boek, doordat Vuijsje de camino omgekeerd loopt begint hij in Galicië, waardoor het boek opent in mijn favoriete regio!

Vuijsje publiceerde zijn boek al in 1990. Ik las de herziene editie uit 2013, met daarin een fantastisch voorwoord met het voortschrijdend inzicht van de auteur. Juist dit voorwoord is interessant voor een pelgrim. Het gaat in op de verschillen tussen de camino vroeger in de middeleeuwen, eind jaren ’80 en in de jaren ’10 van de eenentwintigste eeuw.


In Galicië

Na het voorwoord spelen de eerste 8 hoofdstukken zich af in Galicië. Het zijn de eerste etappes voor Vuijsje. Voor een pelgrim op de camino zouden dit daarentegen de laatste etappes zijn. Deze etappes voeren door Santiago de Compostela en het bosrijke Galicië, zoals plaatsjes als Portomarin, tot de grens met Castilië.

Vuijsje beschrijft op fraaie wijze de camino, de mensen, de omgeving. Ook laat de auteur duidelijk merken dat hij met name het binnenland van Galicië niet het meest ontwikkelde deel van Spanje vind. Ieder zijn mening. Het binnenland van Galicië loopt inderdaad niet voorop in technologische vooruitgang, maar de beschrijving van de auteur’s is wel erg overtrokken. Je zou het ook kunnen omschrijven als rustig, authentiek en laidback. 

De reis van Vuijsje voorbij Galicië

De tocht van Vuijsje is ook buiten Galicië vast een mooie reis. De omgeving verandert, maar helaas ook het verhaal. Wanneer Vuijsje halverwege het boek Spanje verlaat, verlaat ook mijn aandacht het boek. De thematiek verandert. De focus van omgeving, cultuur en camino slaat volledig om naar de kerkelijke wereld.

Af en toe lees je nog over natuur in de omgeving en steden die de auteur aandoet. Maar vooral lees je over ontmoetingen en zijn onderzoek naar het Katholieke geloof. Vuijsje’s camino was een zoektocht naar beweegredenen van pelgrims, en een ontdekkingstocht naar het geloof. Wat is er nog over van het geloof, en is het geloof iets hem?
Vuijsje gaat als atheïstisch pelgrim op zoek naar de kerkelijke wereld. Menig klooster en kerk wordt bezocht, alwaar diepe gesprekken met bewoners volgen. Ook pelgrims op zijn pad worden niet gespaard en doorvraagt naar hun beweegredenen en geloofsovertuiging.

Al met al een boek met twee gezichten. Wie zou dit boek nu moeten lezen?
1. De pelgrim die meer wil weten over de camino. Lees de hoofdstukken tot de grens met Frankrijk.
2. Eenieder die zich verdiept in het katholieke geloof, haar tradities en pelgrimscultuur. Lees het gehele boek en de tweede helft met extra aandacht.

Lees meer over boeken in Galicië, of lees verder over de Camino de Santiago

Laat een reactie achter