Zo vier je nieuwjaar in Galicië

Ook in Galicië luidt men 31 december om 12 uur ’s nachts het oude jaar uit en het nieuwe in. Maar oud op nieuw in Galicië gaat net wat anders dan in Nederland.

Een traditionele jaarwisseling in Galicië ziet er ongeveer als volgt uit:

  • 21:00 uur – start diner
  • 23:30 uur – toetje
  • 00:00 uur – las uvas
  • 00:01 uur tot laat – feest

Oud op nieuw start met een diner

Zowel in Nederland als in Galicië is de jaarwisseling om 12 uur hét hoogtepunt van de avond. Maar waar dit in Nederland het einde van een gezellige avond is en na twaalven nog kort doorgaat, begint het feest in Galicië dan pas echt.

Een gebruikelijke jaarwisseling in Galicië start met een diner in de avond. Niet om 6 uur ’s avonds, zoals in Nederland, maar het begint ergens tussen 9 en 10 uur ’s avonds. Iedereen dineert, en het belangrijkste daarbij is dat het toetje vlak voor 12 uur verorberd is, want om 12 uur ’s nachts komt de belangrijkste nieuwjaarstraditie: las uvas, de druiven.

Las uvas

Net als in geheel Spanje is dé nieuwjaarstraditie om tijdens de jaarwisseling 12 druiven te eten. Na het toetje worden zakjes met druiven uitgedeeld. Iedereen, ook de kinderen, krijgt 12 druiven. Dit zijn de druiven die geluk moeten brengen en worden gegeten om 12 uur. Met enige symboliek: 12 druiven van geluk, voor voorspoed in de 12 maanden die het nieuw jaar brengt. 

Het druiven eten begint klokslag 12 uur. Bij iedere klokslag één druif. Het ziet er best komisch uit. Er is altijd enige spanning en haast om geen klokslag te missen. Kijk om je heen en je ziet altijd wel iemand stuntelen met het openen van zijn zakje (tip: doe dit voor 12 uur), je ziet mensen die met volle mond komen te zitten door de snelle opvolging en er zijn slimmeriken die de druif alvast in bijten om daarna makkelijker te kunnen opeten. 

Na de druiven knalt het vuurwerk en proost men. Net als in Nederland. Mooie vuurwerkshows zie je natuurlijk in de grote steden, zoals op het strand van Riazor in A Coruña of op de Praza de Obradoiro in Santiago de Compostela. Op de laatste kun je overigens ook op de nationale feestdag van Galicië genieten van een imposante vuurwerkshow. 

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling in A Coruña

Er zijn in Galicië overigens een paar plaatsen die afwijken van de gebruikelijke Spaanse traditie. Galiciërs zijn nu eenmaal eigenwijs. In de plaatsen Vilagarcía, O Grove, Cambados en Porriño worden de druiven al ruim van tevoren genomen. Om 12 uur ’s middags, ook bij 12 klokslagen, maar dan in het licht. En uiteraard ook gewoon met een toost!

Ondergoed in de kleuren rood, geel of groen

Aan de druiven doet iedereen mee. Andere gebruiken zijn persoonlijker. Bijvoorbeeld het idee dat direct iemand kussen om 12 uur een jaar geluk brengt, of de ramen openzetten op 31 december, zodat het oude jaar weg kan waaien. 

Een gebruik dat ook regelmatig toegepast wordt is gekleurd ondergoed dragen tijdens de nieuwjaarsnacht. De kleur geeft aan wat je in het nieuwe jaar wenst. Rood staat voor liefde, geel voor rijkdom en groen voor gezondheid. Leuk voor de jongeren om in de bars te ontdekken wie er rood ondergoed draagt 😉

Een traditioneel goede start van het nieuwe jaar

Als laatste ritueel is het gebruikelijk om op 1 januari met de familie een goede lunch te houden. Dit vindt plaats rond een uur of 15 in de middag. En zoals we al weten: het is goed eten in Galicië!

Laat een reactie achter