La Gaita, doedelzak in Galicische stijl: Susana Seivane – dende o meu balcón

Op de valreep van 2020 bracht de bekende doedelzakspeelster Susana Seivane een nieuw album uit: Dende o meu balcón. Een heerlijk album vol doedelzakmuziek. Droom weg met de doedelzak in Galicische stijl.

Wat hoor je op Dende o meu balcon

Susana Seivane presenteert op haar nieuwe album een moderne uitvoering van dit klassieke (Galicische) instrument. Als luisteraar krijg je het volledige spectrum van de doedelzak te horen. Seivane gebruikt op dit album verschillende type doedelzakken.

Dende o meu balcón is het zesde album van de Seivane. Haar vader en grootvader waren ook bekende doedelzakspelers. Vroeger was het niet gebruikelijk dat vrouwen dit instrument ook bespeelden, maar Seivane laat horen dat zij het instrument meesterlijk beheerst.

Dende o meu balcón is een album van 22 nummers, merendeel instrumentaal. De nummers zelf zijn weer opgebouwd uit 55 min of meer bekende nummers die op het album tot een medley omgevormd zijn. Er is ook een doedelzakversie van het himno galego, het Galicisch volkslied
De 22 nummers op het album laten je de veelzijdigheid van de doedelzak horen. Van dromerige soundscapes, tot drukke folklore nummers en opzwepende rumbas. Veel nummers worden bijgestaan door percussie, soms ook met zang.

Galicië en de doedelzak

De meeste mensen denken bij een doedelzak in eerste instantie waarschijnlijk aan Schotland. Toch is de doedelzak ook hét folklorische instrument van Galicië. De doedelzak is een directe link met het keltische verleden van Galicië, de keltische wereld waartoe ook Ierland en Schotland behoorden.

In het Galicisch wordt het instrument ‘la gaita‘ genoemd. Als je ooit in Santiago de Compostela geweest bent heb je het geluid van de gaita vast wel eens gehoord. Bij de kathedraal staat eigenlijk altijd wel een doedelzakspeler te spelen.

Luister naar Susana Seivana – dende o meu balcón

Susana Seivana – dende o meu balcón op Spotify

Lees meer over de Galicische cultuur, bijvoorbeeld de taal Galego of tafelvoetbal, een Galicische uitvinding.

Laat een reactie achter