Film: Quien a hierro mata

Terwijl ik zocht naar Spaanse Netflix-series in Galicië viel mijn oog op deze film: Quien a hierro Mata. Een indrukwekkende film die zich afspeelt in Galicië. De film wordt ook wel ‘anti intouchables’ genoemd. Dat schept verwachtingen!

De film Quien a hierro mata speelt zich af in de omgeving Cambados aan de Rias Baixas, het vroegere epicentrum van de narcotraffic. De film is volledig fictie, maar de historie past (helaas) helemaal in Galicië. Het verhaal is bekend, de vele drugstransporten en als gevolg daarvan ook vele verslaafden in de jaren 80 en 90. Tegen deze historie speelt de film Quien a hierro mata.

De Spaanse titel komt van het Spaanse gezegde ‘Quien a hierro mata, a hierro muere‘, dat weer afgeleid is van het Engelse bijbelse gezegde ‘Who lives by the sword, dies by the sword‘.
Toch is de film in het Engels vertaalt als Eye for an Ey. De Nederlandse vertaling daarvan is Oog om oog, tand om tand. Het zou een passende Nederlandse titel zijn voor deze film.

Waar gaat Quien a hierro mata over?

Kort gezegd: een drugsbaron zoekt rust aan het einde van zijn leven. Een verpleger is op zoek naar wraak. Als hun wegen elkaar kruisen is niemand meer veilig.

De hoofdrollen zijn voor verpleger Mario (Luis Tosar) en drugsbaas Antonio Padín (Xan Jegudo). Mario werkt als verpleger in een verzorgingstehuis. Zo’n twee decennia eerder is zijn verslaafde broer Sergio gestorven aan een overdosis. Inmiddels heeft Mario een relatie en verwacht zijn vrouw hun eerste kind.
De film begint wanneer drugsbaas Antonio Padín (Xan Jegudo) vrij komt uit de gevangens en tegen de wil van zijn zonen zich laat opnemen in het verzorgingstehuis. Antonio lijdt onder de aftakeling van zijn lichaam en wil afstand nemen van zijn drugsbusiness. In het verzorgingstehuis komt Antonio in de goede (?) handen van Mario terecht. Kan het verleden rusten?

Een film die zich zeer bijzonder ontwikkeld. Empathie en inlevingsvermogen worden op de proef gesteld. Met wie sympathiseer jij?
Het einde van de film zal zeer zeker op je inwerken, en je nog wel even na laten denken. Wat gebeurd er hier allemaal, hoe lang blijft het verleden nadreunen en wat is ethiek? Stof voor discussies!

Hoofdrolspelers Mario (midden) en Antonio (rechts) met de regisseur van Quien a hierro mata

Heeft Antonio Padín echt bestaan?

De drugsbaas Antonio Padín bestaat niet echt. Galicië kent veel capo’s, maar deze naam hoort daar niet tussen. Misschien komt de naam Padín je desondanks bekend voor. Dat is goed mogelijk. Iemand met de naam Padín speelde een grote rol in de ontmanteling van de drugsnetwerken (ook wel bekend als Operacion Necora) eind jaren ’80. Deze Padín werkte voor de Charlines clan en stapte later over naar de politie. De historie hiervan is te lezen in het fantastische boek Sneeuw en te zien in de Netflix serie Fariña.

Trailer Quien a hierro mata

De film is te zien op Netflix.

De relatie van Galicië met drugs speelt vaker een rol in series en films. Wil je een spannende serie gebaseerd op waarheid zien? Kijk dan Fariña, mijn persoonlijke favoriet, en gebaseerd op het gelijknamige boek van Nacho Carretero.

Kijk hier voor een uitgebreide lijst met series in Galicië.

Laat een reactie achter