Boekrecensie: Nacho Carretero – Sneeuw

Het meest controversiële boek over Galicië van deze eeuw. De publicatie ervan werd in Spanje enige tijd tegengehouden door een voormalig burgemeester over wie we in het boek lezen dat hij corrupt was. Het boek is nu gewoon beschikbaar en wat we lezen is verbazingwekkend.

Wat een verhaal, het leest als een spannende roman, maar het is gewoon allemaal echt gebeurd. Op meeslepende wijze verhaalt Carretero over de lange smokkelgeschiedenis van Galicië. Hoe is het ooit begonnen en kon het zover komen dat Galicië dé toegangspoort naar Europa voor Zuid-Amerikaanse drugs werd?

Het eerste kwart van het boek vertelt de historie van Galicië met smokkel en verklaart hoe smokkel heel gewoon werd en niet gezien als crimineel. Iedereen profiteert van de welende tabakssmokkel in de jaren ’70. De capo’s, de handlangers, de gemeenschap, maar ook de politiek en zelfs de politie. Iedereen rookt tenslotte. 
De rust en vrede van de tabakssmokkel veranderen in de jaren ’80 als drugssmokkel zijn intrede doet. Fascinerend te lezen hoe dit voor iedereen zichtbaar was, maar de politie er niets tegen kon doen.  In het boek legt Carretero duidelijk uit wie de hoofdrolspelers zijn in de smokkel, de zogenaamde capo’s, en hoe zij er door samenwerken voor zorgden dat er rust was en zij hun gang konden gaan. Natuurlijk bleef dit niet altijd zo. Vanaf eind jaren ’80 komt de politie en overheid ook in actie. Het kat en muis-spel dat volgt wordt door Carretero uitvoerig beschreven. 
De vele politieoperaties in de jaren ’90 komen aan bod. In hun successen en ook falen. De capo’s slaan op de vlucht. Hoe houden ze dit vol?

Alle kanten van de drugssmokkel in Galicië komen in het boek aan bod. Zo lezen we ook kort over de negatieve gevolgen die de aanwezigheid van zoveel drugs in de streek met zich meebracht. En we lezen over de welvaart voor de gemeenschap en lokale voetbalclubs waar de capo’s goed voor zorgden. Werkelijk niets blijft onbelicht. Ook in deze eeuw gaat smokkel door, maar het is niet meer zoals het vroeger was.

Voor wie is het boek Sneeuw interessant?
Ten eerste liefhebbers van maffiaverhalen als Narco’s en Gomorra. Dit boek laat zien hoe drugssmokkel er in Galicië aan toe ging.  Ten tweede ook een ieder die geïnteresseerd is in de historie en cultuur van Galicië. Het boek leest makkelijk weg en laat veel zien van de cultuur in Galicië. De smokkel is 

Het boek is ook verfilmd als de Netflix-serie Fariña. Natuurlijk is in de tv-serie alles meer opgeblazen en spectaculairder in beeld gebracht. Aanrader voor iedereen voor wie dit boek interessant is!

Wat mij betreft is het boek een absolute aanrader. Ik heb het vol verbazing gelezen.
Het boek is te koop op Bol.com:

Bekijk ook: Meer boeken in en over Galicië