[docu] Galicische voetbalderby: Depor – Celta

Voetbalfans opgelet, in de volgende documentaire ga je kopje onder in ‘O Derbi galego’, oftewel de Galicische derby tussen Deportivo a Coruña en Celta de Vigo.

ps. Engels gesproken, zonder ondertiteling

Maar het is niet alleen maar voetbal. De eerste 6 minuten gaan zelfs helemaal niet over voetbal, maar vooral over Galicië! Mooie beelden van het land en de kust. Echte Gallego aan het woord over hun streek en wat Galicië uniek maakt ten opzichte van de rest van Spanje, zoals bijvoorbeeld de Percebes.

Voetbal in Galicië

In de docu komen supporters van Deportivo a Coruña en Celta de Vigo ruimschoots aan het woord. Beide clubs claimen de enige echte galicische club te zijn Er is veel rivaliteit, vooral vroeg ging het er wild aan toe. Maar ondanks al deze rivaliteit kwam men in tijde van crisis, tijdens de olieramp met prestige tot elkaar…. voor Galicië!

Een leuk detail, in de documentaire is een typisch Spaanse voetbaltraditie te zien: het eten van een bocadillo tijdens de rust. Ga je in Spanje naar voetbal kijken dan zul je twee dingen zien: pipa’s (zonnebloempitten) en bocadillo’s in aluminiumfolie. De eerste eet de Spanjaard (en ook de Gallego) tijdens de hele wedstrijd om zijn spanning te bewaren en spuugt daarbij continu de schillen van de zonnebloempitten uit. De bocadillos worden tenslotte in de rust uit de tas gehaald. het is ’s avonds laat en tijd om iets te eten.

Wat mij betreft een absolute aanrader. Ben je voetballiefhebber, ga dan zeker eens een wedstrijd kijken als je in de buurt bent!