NPO-programma Reizen Waes jaagt op eendenmosselen (percebes)

Kijkerstip! De bekende presentator Tom Waes bezocht in zijn tv serie Reizen Waes ook Galicië. In de tweede afdeling van het seizoen bezoekt hij percebeiros (eendenmosseljagers) in Muxia. Percebeiros zijn de stoere mannen die hun leven wagen om eendenmosselen (percebes) te verzamelen.

Geniet van schitterende beelden van de stoere Costa da Morte waar wilde golven klotsen op de ruige rotskust. En ervaar hoe de Perceiberos in deze gevaarlijke omstandigheden eendenmosselen vangen!

De aflevering met het fragment in Galicië is hier terug te zien:

  • NPO (fragment start direct in Galicië)
  • EEN.be (even scrollen naar het kopje Costa de la Muerte)

In de aflevering is te zien hoe het werk van de percebeiros in het werk gaat. Het vangen van de kostbare eendenmosselen is niet makkelijk en ook zeker niet zonder gevaar. Samen met enkele ervaren percebeiros daalt Tom Waes op een stormachtige januaridag af in het water om percebos te verzamelen. Geen gemakkelijk baantje ervaart hij al snel als de golven over hem heen slaan en hij zich stevig moet zekeren tussen de rotsen!

ps. dat percebeiros  stoere mannen zijn en hun leven wagen komt ook aan bod in de eerder besproken roman Het strand van de verdronkenen