El Desorden que dejas – Netflix thriller in Galicië

Vanaf nu te zien op Netflix, de thriller in Galicië: El desorden que dejas. De serie was al aangekondigd als The mess you leave behind, zoals de Engelse vertaling luidt. In Nederland gebruiken we gewoon de Spaanstalige titel en gelukkig ook geen nasynchronisatie, maar de echte Spaanse stemmen, inclusief Galicisch accent, met ondertiteling.

el desorden que dejas

El desorden que dejas is een mysterieuze thriller, met als bonus de fraaie setting van Galicië. Het speelt zich af in een de omgeving van Ourense. In Spanje is de serie een grote hit vanwege het spannende verhaal in combinatie met de fraaie setting.
Kijk je de serie vanuit Nederland dan reis je mee naar Galicië. Je krijgt een inkijkje in het Galicische leven. De koffie die men drinkt in de bar, het late diner als ook het schoolse leven en de familiaire banden. Een mooie bonus bij deze spannende thriller.

Hoofdrolspeelster Raquel met haar vriend bij de termas van Bande

Waar gaat de serie over?

De hoofdrol in de serie is voor Raquel, een lerares die gespeeld wordt door de bekende Spaanse actrice Inma Cuesta. Ze verhuist met haar vriend van A Coruña naar Novariz, een (fictief) plaatsje in het binnenland van Galicië.

In de hoop haar relatie te redden en carriere weer op te pikken gaat Raquel aan de slag als invaller op een middelbare school in het geboortedrop van haar vriend. Bij het accepteren van de baan weet ze nog niet dat haar voorgangster zelfmoord heeft gepleegd.

Eenmaal aan haar werk begonnen wordt Raquel het werk niet makkelijk gemaakt. Ze maakt kennis met haar mondige klas en het verhaal van haar voorgangster. Krijgt te maken met haar collega’s die ook ieder hun versie, belangen en vriendjes hebben. En natuurlijk het leven in het kleine dorpje waar ze terecht is gekomen.

Het verhaal gaat over een klein dorp in Galicië, over pestende leerlingen, het machtsveld tussen leerkracht en leerling en ook ‘de troep die achterblijft als iemand wegvalt’, waar de serie haar naam aan ontleent. De dood van Raquel’s voorgangster Viduca – gespeeld door de bekende Spaanse actrice Bárbara Lennie – wordt duisterder. Was het wel zelfmoord?

Waar in Galicië is de serie opgenomen?

De serie speelt zich af in het fictieve plaatsje Novariz, in de omgeving van Ourense. De werkelijke naam van het dorp waar het grootste gedeelte van het verhaal zich afspeelt is Celanova, een dorp 20km ten zuiden van Ourense.

De middelbare school in Celanova waar de serie zich afspeelt

In de serie lijkt het verhaal zich allemaal in één plaats af te spelen. In werkelijkheid is het opgenomen op meerdere locaties. Voornamelijk in de buurt van Celanova, ten zuiden van Ourense, en in de omgeving van A Coruña.

Groot deel van het verhaal speelt zich af op een middelbare school. Het instituut waar het verhaal zich afspeelt bestaat echt. IHet is het IES de Celanova, de middelbare school in het dorp. Een fraai instituut dat zich uitstekend leent voor de serie. Een fraai schoolplein, schitterende bibliotheek en grote patio met doorgangen met pilaren waar de scholieren vaak rondhangen.

Bibliotheek het instituut in Celanova

De lerarenkamer waar de leraren elkaar treffen is overigens niet op deze middelbare school. Het is opgenomen in de talenschool van A Coruña.

Opnames in de talenschool van A Coruña

In de serie gaan de hoofdrolspelers ook naar thermische baden. Deze zijn bekend in de omgeving van Ourense (lees meer over warmwaterbronnen bij Ourense). De sferische baden die je ziet in de serie zijn de warmwaterbronnen bij het dorpje Bande. Nog iets zuidelijker van Ourense, richting Portugal.

Warmwaterbronnen bij Bande

Verder zie je in de serie ook nog enkele fraaie shots van de Ribeira Sacra en de adembenemende vallei van de Sil. In werkelijkheid op een uur rijden van het plaatsje Celanova waar het merendeel van de serie is opgenomen.
Ook zijn er opnames gemaakt in het natuurgebied Chelo bij A Coruña. Zelfs in de spannende setting van de serie zie je dat je daar schitterend kunt wandelen.

Natuurgebied Chelo bij A Coruña

Zo zie je verschillende mooie locaties in Galicië. Het levert schitterende plaatjes op. Geniet ervan bij het kijken van deze serie!

Trailer El desorden que dejas

Ga jij El desorden que dejas kijken? Ik ben benieuwd naar je mening!

Bekijk hier welke tv-series er nog meer zijn in Galicië.

Laat een reactie achter